Κεφίρ – τί είναι και πώς ανακαλύφθηκε – video

Κεφίρ – τί είναι και πώς ανακαλύφθηκε – video

Γάλα με κεφίρ

«Μια φορά, κ’ έναν καιρό, εδώ και εκατοντάδες, ίσως περισσότερα από 2.000 χρόνια, στην περιοχή του Καυκάσου κάποιοι κτηνοτρόφοι, έχοντας αρμέξει το γάλα από τα κοπάδια τους, το έβαλαν στην γαλομέτρα και ξέχασαν να το σκεπάσουν. Στο περιβάλλον υπήρχε υγρασία, για τα δεδομένα τους έκανε ζέστη. Φύσηξε ένα ελαφρύ αεράκι και μερικά σκουπιδάκια από το μαντρί που κοιμόντουσαν τα πρόβατα, έπεσε μέσα στο γάλα. Όταν ο τσοπάνης πήγε να φυλάξει και της επομένης ημέρας το γάλα, παρατήρησε ότι αυτό είχε κοπεί σε ελαφρώς πηγμένα κομμάτια, είχε «κόψει», είχε ξινίσει. Παραξενεύτηκε. Το δοκίμασε και του άρεσε. Επειδή παρατήρησε ότι αυτό συνέβη από τα τροφικά υπολείμματα των ζώων του, αποφάσισε να το επαναλάβει και να ρίξει αυτή την φορά στο φρέσκο γάλα λίγη μασημένη τροφή από το στομάχι ή τα έντερα ενός προβάτου του.  Παρατήρησε τώρα ότι το γάλα έπηζε πιο γρήγορα και ήταν περισσότερο εύγευστο. Έρριξε και τα γάλα της επομένης ημέρας και αυτό το έκανε για μέρες. Το γάλα συνέχισε να πήζει. Παρατήρησε κάποια μικρά ακανόνιστου σχήματος, κομματάκια να επιπλέουν ανάμεσα στο μισοπηγμένο γάλα, τα οποία μέρα με την ημέρα πλήθαιναν. Μετά άρχισε να πίνει λίγο λίγο κάθε μέρα αυτό το υδαρό γάλα ώσπου διαπίστωσε ότι του έφερνε ευεξία και καλή διάθεση. Ήταν η στιγμή που ο άνθρωπος ανακάλυψε(;)/παρασκεύασε(;) τον γαλακτομύκητα του κεφίρ. Όμως αυτοί οι απλοί, παρατηρητικοί αλλά και πονηροί τσοπάνηδες θέλησαν να κρατήσουν κρυφή την ανακάλυψή τους από τους υπολοίπους. Για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη του κεφίρ, το ονόμασαν «σπόρους του θεού» και εξαιτίας της «θεϊκής» προελεύσεως πέτυχαν να κρατείται μυστικός ο τρόπος παρασκευής του για αιώνες, από τους υπολοίπους ανθρώπους, έξω από την φυλή τους». Αυτό Θα μπορούσε να είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, σχεδόν πραγματικότητα για τον τρόπο που δημιουργήθηκαν έξω στην φύση, οι σπόροι του κεφίρ. Τυχαία, και με αναγκαία προϋπόθεση την ανθρώπινη παρατηρητικότητα και περιέργεια, στις ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και περιβάλλοντος συναντήθηκαν τα κατάλληλα στοιχεία. Κάπως έτσι δεν δημιουργείται ο κόσμος άλλωστε ή επιτυγχάνονται οι μεγάλες ανακαλύψεις και εφευρέσεις που χαράσσουν τον ρού της ανθρώπινης ίσως και συμπαντικής ιστορίας;

οι σπόροι του κεφίρ είναι ένα σύνθετο συμβιοτικό μίγμα μικροοργανισμών (βάκιλοι, μύκητες και ακετοβακτήρια) οι οποίοι συγκρατούνται μαζί με τη βοήθεια ενός υδατοδιαλυτού πολυσακχαρίτη. Δύο είναι οι πιθανοί τρόποι παρασκευής/προελεύσεώς του με επικρατέστερο το πρώτο: α)είτε εκ ζυμώσεως προϊόντων γάλακτος με εντερική χλωρίδα ζώων (πιθανώς προβάτου), β)είτε με αρχική συμβίωση λακτοβακίλων και μυκήτων σε απροσδιόριστο περιβάλλον και εν συνεχεία δημιουργία εξωτερικού βιοφίλμ στο οποίο σωρευτικά προστέθηκαν οι υπόλοιποι σπόροι (δηλ. εκ μεταφοράς με τον αέρα, με υγρασία, ζώο, άνθρωπο κλπ).

Σήμερα βέβαια οι σπόροι του κεφίρ παράγονται με τεχνιτές μεθόδους στα εργαστήρια.

Εν τέλει, το κεφίρ είναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν, το ζωντανό ποτό, θα λέγαμε με υψηλή θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος που περιέχει, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

Κεφίρ λοιπόν. Ένα μυστικό μακροζωΐας και ευεξίας του οργανισμού μας που μπορούμε όλοι να το φτιάχνουμε στο σπίτι μας, γρήγορα και απλά, γάλα με κεφίρ, κέικ με κεφίρ, ακόμη και τυρί από κεφίρ και σε κάθε τι που θα προσθέταμε γάλα.  Δείτε το βίντεο

 

Για περισσότερα βίντεο με παραδοσιακές συνταγές και ελαιόλαδο, επισκεφθείτε το κανάλι της mellofarm στο youtube και γραφτείτε για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες μας συνταγές και ο,τιδήποτε γύρω από ελαιόλαδο μας mellelaion. Περιμένουμε να μας σχολιάσετε, να στείλετε τις παρατηρήσεις σας, να ζητήσουμε, να απαντήσουμε σε ερωτήσεις και απορίες, να μας προτείνετε ιδέες για επόμενα βίντεο