Κουλουράκια Κρανιδίου

Κουλουράκια Κρανιδίου

Λαδοκούλουρα Κρανιδίου

Σε έναν τόπο που το ελαιόλαδο βρίσκεται σε αφθονία, όπως το Κρανίδι, είναι φυσικό επακόλουθο να υπάρχει πλήθος συνταγών τόσο μαγειρικής, όσο και ζαχαροπλαστικής. Μία από αυτές είναι και τα φημισμένα λαδοκούλουρα Κρανίδι. Ομολογώ ότι τα είχα λησμονήσει. Αφορμή στάθηκε ένας ελληνικός καφές που ήπια την προηγούμενη εβδομάδα πρωΐ-πρωΐ με βροχή, σε ένα παραδοσιακό καφενείο στην κάτω πλατεία του Κρανιδίου, πίσω από το Δημαρχείο. Πέτρινο, καλοδιατημένο, ψηλοτάβανο, με τις παλίες ξύλινες πόρτες που ακόμη ανοίγουν με το μάνταλο (το ζεμπερέκι που λένε) αντί για πόμολα. Βρήκα και ένα συμμαθητή μου από το Λύκειο, που είχα πάνω από δέκα χρόνια να τον δώ. Μαζί με τον καφέ στο μπρίκι, μου έφεραν και ένα πιατέλο με αφράτα και μοσχοβολιστά κουλουράκια Κρανιδίου. Άρωμα και γεύση. Έτσι αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή και να δοκιμάσετε να την φτιάξετε.

Τα κουλουράκια αυτά τα φτιάχνουν την εποχή του μαζέματος του ελαιώνα, δηλ. το φθινόπωρο και το χειμώνα, με φρέσκο λάδι που μόλις έχουν βγάλει από το λιοτρίβι.  Φυσικά, μπορούμε να το φτιάξουμε και άλλη εποχή, αλλά εν γνώσει μας ότι το λάδι δεν θα είναι τόσο φρέσκο.

KOULOYRAKIA KRANIDIOU ME EXTRA VIRGIN OLIVEOIL MELLELAION

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Λοιπόν αρχίζουμε:

Συστατικά

1 κιλό αλεύρι. Σας προτείνουμε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και σταρένιο χωριάτικο αλεύρι. Σε αναλογία 50-50. Σε αυτή την περίπτωση αναμειγνύουμε πρώτα όλα τα υλικά με το άσπρο αλεύρι και αφού δουλέψουμε λίγο το μείγμα τότε προσθέτουμε και το σταρένιο αλεύρι

1½ κούπα φρέσκο-φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όπως το mellelaion

½ περίπου κουταλάκι κανέλλα και γαρύφαλλο μαζί. Καλό είναι να τα κάνετε σκόνη στο γουδί και όχι να έχετε έτοιμη τριμμένη σκόνη, απελευθερώνουν περισσότερα αρώματα

½ φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ

6 κουταλάκια baking powder

λίγη σόδα, όχι πάνω από 1½ κουταλάκι

1½  φλυτζάνι τσαγίου ζάχαρη και

1½ φλυτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό για  να μην κάνει γρομπαλάκια του αλεύρι

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το φρέσκο λάδι με τη ζάχαρη για λίγο. Στη συνεχεία προσθέτουμε το κονιάκ μέσα στο οποίο έχουμε ήδη διαλύσει τη σόδα καθώς και το νερό. Αν θέλετε βάλετε και λίγο ξύσμα ή φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.  Αφού τα ανακατέψουμε ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε την τριμμένη κανέλα με το γαρύφαλλο.

Αμέσως μετά αρχίζουμε και προσθέτου λίγο-λίγο, ανακατεύοντας όλο το άσπρο αλεύρι μαζί με το baking powder. Στην περίπτωση που έχουμε και σταρένιο αλεύρι προσθέτουμε πρώτα το άσπρο αλεύρι με το baking powder και αφού τα ανακατέψουμε και γίνει ένα μείγμα προσθέτουμε και το σταρένιο αλεύρι. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο και μαλακό μείγμα.

Αφού ζυμώσουμε, σκεπάζουμε την λεκάνη με μια πετσετούλα και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 20 λεπτά.

Κατόπιν, αφού βάλουμε το φούρνο να ζεσταίνεται στους 180ο C, λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και αρχίζουμε να πλάθουμε κουλουράκια σε σχήμα «κοτσιδάκια» όπως στη φωτογραφία ή σε σχήμα «πέταλο» που ενώνονται τα άκρα του. Διαλέξτε όποιο προτιμάτε αλλά σας λέω ότι αυτό το σχήμα πετάλου είναι το αγαπημένο στις παραδοσιακές Κρανιδιώτισσες νοικοκυρές.

Τέλος, γεμίζουμε το ταψί και ψήνουμε τα κουλουράκια για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αρώματα θα σας «σπάσουν τη μύτη» και η τραγανή γεύση θα διασκορπίζεται σε ολόκληρο το στόμα σας.

Απολαύστε τα τώρα το χειμώνα δίπλα στο τζάκι, με τον πρωϊνό σας καφέ ή ζεστό τσάι του βουνού με μέλι.

Σημ: Τα κουλουράκια για να διατηρούνται να τα φυλάττε σε στεγανά βάζα ή κουτιά μακριά από υγρασίες. Διατηρούν περισσότερο τη φρεσκάδα τους