Aπό την παραγωγή στην κατανάλωση

Aπό την παραγωγή στην κατανάλωση
Mellelaion - Από την παραγωγή στην κατανάλωση

Mellelaion – Από την παραγωγή στην κατανάλωση

Πιστοποιημένη καλλιέργεια

 Η  ελαιοκαλλιέργειά μας είναι πιστοποιημένη και εφαρμόζουμε το σύστημα της Ολοκληρωμένη Διαχειρίσεως κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο του AGRO 2.1-2.2, (δείτε περισσότερα για το Agrocert) δηλ. ο ελαιόκαρπός μας είναι απαλλαγμένος από υπολείμματα φυτοφαρμάκων  και λιπασμάτων. Ακολουθούμε φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και επιδιώκουμε η λίπανση των ελαιοδένδρων μας να γίνεται με φυσικούς τρόπους, δηλ. είτε με χλωρή λίπανση είτε με κοπριά και φυσικά δεν χρησιμοποιούμε ποτέ νιτρικά λιπάσματα. Τη χλωρή λίπανση την επιτυγχάνουμε σπέρνοντας κάθε χρόνο ψυχανθή (π.χ κουκιά, βίκο) ή δημητριακά (π.χ. βρώμη ή κριθάρι) τα οποία αλέθουμε κατά το στάδιο της ανθοφορίας τους και τα θάβουμε στο χώμα ώστε να σαπίσουν και να γίνουν φυσικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. Για τον ίδιο λόγο δεν κάνουμε καύση στα κλαδιά που κλαδεύουμε αλλά με ειδικό μηχάνημα τα πολτοποιούμε και τα θάβουμε για να γίνουν και αυτά φυσικό λίπασμα μέσα στον ελαιώνα.

 Χρόνος και τρόπος συγκομιδής

Η συγκομιδή αρχίζει περίπου στα τέλη Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Ο χρόνος της συγκομιδής είναι μακρύς διότι έχουμε την υπομονή να συλλέγουμε κάθε φορά τον καρπό  μόνο από τα δένδρα που έχει φθάσει στο κατάλληλο χρονικό σημείο της ωριμάνσεώς του, ώστε να πάρουμε το μέγιστο των αρωμάτων και των πολυτίμων ιδιοτήτων για το λάδι μας. Επίσης προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία του ελαιοδένδρου δεν συλλέγουμε τον καρπό τις μέρες που έχει μεγάλη υγρασία στον ελαιώνα ούτε όταν είναι βρεγμένο το δένδρο από τη βροχή διότι τότε πληγώνεται και η υγρασία εισχωρεί μέσα του με αποτέλεσμα να εμφανίζει «καρκινώματα».

Ο συλλεγμένος ελαιόκαρπος τοποθετείται σε πλαστικά και καλά αεριζόμενα τελάρα τα οποία προφυλάσσονται από την βροχή, το νερό και κάθε είδους υγρασία. Στο τέλος της κάθε ημέρας τα πηγαίνουμε στο λιοτρίβι και αυθημερόν παράγουμε το λάδι μας από τον δικό μας και μόνο καρπό,  το οποίο άμεσα αποθηκεύουμε στον χώρο μας. Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία διότι αν ο ελαιόκαρπος είναι βρεγμένες ή παραμείνει για μερικές ημέρες αποθηκευμένος, αρχίζει να σαπίζει με συνέπεια το παραγόμενο ελαιόλαδο αφ’ ενός να έχει αυξημένα οξέα, αφ’ ετέρου να μην έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Κατεβάστε το Πιστοποιητικό AGRO 2.1-2.2

Κατεβάστε το Πιστοποιητικό AGRO 2.1-2.2

 

Κατεβάστε το Πιστοποιητικό AGRO 2.1-2.2