Περί αμπέλου και αποσταγμάτων

Περί αμπέλου και αποσταγμάτων

Περί αμπέλου και αποσταγμάτων
Πολλά λέγονται και γράφονται για τα αποστάγματα και τα τσίπουρα και ακόμη περισσότεροι δηλώνουν ειδήμονες και γνώστες σχετικά με τις μεθόδους παραδοσιακής αποστάξεως και τις «συνταγές» για καλό τσίπουρο. Δεν φιλοδοξώ να διεκδικήσω τέτοια πρωτεία. Είμαι απλώς ένας ερασιτέχνης αμπελουργός και μικρός αποσταγματοποιός, που κάθε χρόνο αποστάζω μια μικρή ποσότητα τσίπουρου για προσωπική χρήση, ακολουθώντας όλες τις εκ του νόμου διαδικασίες και διατυπώσεις, καταβάλλοντας τον σχετικό φόρο, ο οποίος πάντα ίσχυε και δεν είναι εφεύρημα των τελευταίων καιρών και λαμβάνοντας την σχετική άδεια αποστάξεως.
Σε αυτό το σημείο, απευθυνόμενος σε όλους του εραστές του είδους –επαγγελματίες ή ερασιτέχνες- τους παροτρύνω να αποστάζουν το τσιπουράκι τους ακολουθώντας την νόμιμη διαδικασία, διότι δεν αξίζει τον κόπο να χαλάσουν την ψυχαγωγία τους γλυτώνοντας στην πραγματικότητα ελάχιστα χρήματα αλλά διακινδυνεύοντας να βρεθούν αντιμέτωποι με εξοντωτικά πρόστιμα του Τελωνειακού Κώδικα και με ποινικές ευθύνες περί λαθρεμπορίας οινοπνεύματος.
Λοιπόν, θα προσπαθήσω μόνο σας μεταφέρω την πρακτική εμπειρία και την γνώση γενεών που κατέχει ο αμπελουργός και αποσταγματοποιός Λεωνίδας Γιαννιός στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, και συνεχίζει την παραδοσιακή απόσταξη τρικαλινού τσίπουρου, όπως την διδάχθηκε από τον πατέρα του και την κατέγραψα μέσα από μια σειρά μικρών βίντεο.
Στο πρώτο βίντεο που θα παρακολουθήσετε, γίνεται μια συνοπτική αναφορά ποια είναι η πρώτη ύλη για να παραχθεί το παραδοσιακό τσίπουρο και ποια η μέθοδος της αποστάξεως.
Εν συντομία να θυμόσαστε ότι το παραδοσιακό τρικαλινό τσίπουρο παράγεται μόνο από στέμφυλα (σταφύλια) και είναι πάντα διπλής αποστάξεως.
Εύχομαι να έχετε μια χρήσιμη και απολαυστική περιήγηση