ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΛΑΔΙΟΥ (ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ)
Στραγγίζουμε για να καθαρίσουμε τα δοχεία για να βάλουμε το φρέσκο λάδι της χρονιάς. Τα υπολείμματα και τα κατακάθια (μούργκες) που συγκεντρώσαμε τι να τα κάνουμε;
Τηγανίζουμε φρέσκα αυγά ή μοσχοβολιστές πατάτες, ακόμη και μπριζόλες ή ψάρια. Το τηγανισμένο λάδι το πετάμε στο νεροχύτη ή στην αποχέτευση;
Για όλα υπάρχουν λύσεις και μάλιστα φιλικές προς το περιβάλλον, αρκεί να διαθέτουμε οικολογική συνείδηση και περιβαλλοντική ευαισθησία.
Α.Κατακάθια και Πολυκαιρισμένα λάδια μη χρησιμοποιημένα
Αυτά τα ελαιόλαδα που δεν έχουν μαγειρευτεί, μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή παραδοσιακού σπιτικού σαπουνιού, ακόμη και υγρού απορρυπαντικού. Μπορείτε στο διαδίκτυο να βρείτε λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τις μεθόδους παρασκευής του.
Φυσικά, επίσης, μπορείτε να το δώσετε για ανακύκλωση, όπως αναλυτικά πιο κάτω σας περιγράφουμε. Μάλιστα έχετε υπ’ όψιν σας ότι αρκετοί «έμποροι» αυτά τα υπολείμματα του ελαιολάδου, τα ραφινάρουν και στην συνέχεια τα αναμειγνύουν με άλλα ελαιόλαδα ή μικρές ποσότητες φρέσκου ελαιολάδου και τα «μοσχοπουλάνε» ως «παρθένα ελαιόλαδα» σε τιμές “ανταγωνιστικές” προς ανυποψίαστους καταναλωτές που βρήκαν την «ευκαιρία». Εσείς, όμως οι τακτικοί επισκέπτες και φίλοι μας έχετε μυηθεί στους πρακτικούς τρόπους πώς να ξεχωρίζετε το καλό λάδι, να αποφεύγετε τις λαδοπαγίδες και να γνωρίζετε ποιοί είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι και ιδανικές συνθήκες φυλάξεως ελαιολάδου.
Β.Τηγανισμένα λάδια
Επί τη ευκαιρία, καλό είναι να έχετε υπ’ όψιν σας την επιλογή του καταλλήλου λαδιού και ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το σωστό τρόπο τηγανίσματος, θα σας βοηθήσουν να συνδυάσετε τη γεύση με την υγεία! Εν συντομία σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ελαιόλαδο και πώς θα τα χρησιμοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο στο τηγάνι σας. Κορυφαίο λάδι για τηγάνισμα είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο έχει κορεσμένα λίπη σε μικρή δοσολογία, και είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα οξέα. Kαταλληλὀτερο λάδι για τηγάνισμα, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι κατηγορίες ελαιολάδου, θεωρείται το «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο». H πλούσια περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα οξέα και βιταμίνη E, το κάνει ιδιαιτέρως ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Έρευνες μάλιστα αναφέρουν ότι το ελαιόλαδο είναι μέχρι και πέντε φορές πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα σπορέλαια (όταν το λάδι, πολλώ μαλλον δε τα σπορέλαια, δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, διασπάται σε προϊόντα που είναι βλαβερά για την υγεία και δημιουργούν ελεύθερες ρίζες). Η κατάλληλη θερμοκρασία τηγανίσματος για το ελαιόλαδο είναι οι 160-180ο C (δηλαδή στα 3/4 της σκάλας της κουζίνας σας, λίγο πάνω από τη μέση). Ακόμη και για το «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνάτε τα 15-20 λεπτά τηγανίσματος και σε κάθε περίπτωση τα 3 τηγανίσματα αποτελούν απαράβατο ανώτατο όριο για την αλλαγή ελαιόλαδου στο τηγάνι ή στη φριτέζα. Δυστυχώς λόγω οικονομίας, πολλά καταστήματα εστιάσεως τηγανίζουν με χαμηλής ποιότητας λάδια ή σπορέλαια, τα οποία δεν ανανεώνουν όσο συχνά θα έπρεπε. Pίξτε μια ματιά στη φριτέζα της ψησταριάς που συνηθίζετε να τρώτε! Tο έντονο, σκούρο χρώμα του λαδιού, με φυσαλίδες, παραπέμπει σε λάδι ιδιαιτέρως ακατάλληλο για κατανάλωση. Αναλυτικά το θέμα αυτό, με επιστημονική τεκμηρίωση αναπτύσσεται στον ιστότοπο vita.gr τον οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε και από όπου παραθέσαμε και τα σχετικά αποσπάσματα.
Για να επανέλθουμε, ας δούμε πως ξεμπλέκουμε με τα τηγανισμένα ή μαγειρεμένα λάδια;

Να μερικές έξυπνες ιδέες
1.Ο πιο απλός τρόπος φυσικής ανακυκλώσεως είναι αν διαθέτουμε κατοικίδια (π.χ. σκύλους, γάτες) , να το ανακατέψουμε με λίγο αλεύρι ή με βρασμένα ζυμαρικά και να τους τα δώσουμε για γεύμα. Επίσης, με μπαγιάτικο, βρεγμένο ψωμί, ή αποφάγια λαχανικών να τα δώσουμε στα πουλερικά μας.
2.Αν δεν έχετε αυτή την δυνατότητα, αποθηκεύστε το σε κάποιο δοχείο και χρησιμοποιείστε, βρέχοντας ένα χαρτί, λίγο στουπί, παλιό πανάκι κ.λ.π. για προσάναμμα στο τζάκι ή την ψησταριά σας. Πιστέψτε μας, είναι αποτελεσματικό και δεν αφήνει οσμές όπως οι κηροζίνες ή τα προσανάμματα από υποπροϊόντα του πετρελαίου.
Αν δεν έχετε καμμία από τις ανωτέρω δυνατότητες τότε:
1.Δεν μπορείτε να ρίξετε τα τηγανόλαδα στην αποχέτευσή σας διότι αφ’ ενός κάποια στιγμή θα βουλώσουν οι σωλήνες σας, αφ’ ετέρου και το κυριότερο θα καταλήξουν στην θάλασσα ή σε άλλους υδάτινους χώρους τους οποίους και θα μολύνουν ολοκληρωτικά. Αυτό επιτρέπεται μόνο όταν η πόλη σας διαθέτει σύστημα βιολογικού καθαρισμού και επεξεργασίας λημμάτων , όπου καταλήγοντας εκεί θα υποστούν την ενδεδειγμένη επεξεργασία.
2.Δεν μπορείτε να τα ρίξετε στα σκουπίδια, διότι το βέβαιο είναι ότι θα καταλήξουν στην χωματερή. Τα διασταλλάζοντα υγρά περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα εξαιτίας της μη σωστής στεγανότητας του εδάφους ή του κορεσμού στον οποίο έχει επέλθει, με πιθανή συνέπεια να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας.
3.Δεν μπορείτε να τα ρίξετε στα φρεάτια των δρόμων, διότι τα φρεάτια είναι για τα νερά της βροχής και οδηγούν άμεσα σε θάλασσες, ποτάμια ή λίμνες, με αποτέλεσμα την βέβαιη μόλυνσή τους. Τό ίδιο ισχύει και για τους νεροχύτες και νιπτήρες του σπιτιού σας, διότι και από αυτούς τα υγρά καταλήγουν στην θάλασσα ή άλλους υδάτινους χώρους.
Επομένως η μόνη δυνατότητα που σας απομένει είναι να παραδώσετε τα τηγανισμένα λάδια προς ανακύκλωση.
Τι είναι, πού και πώς παραδίδουμε το λάδι προς ανακύκλωση
Τα τηγανισμένα έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοντίζελ), των οποίων η χρήση στην βαριά βιομηχανία θεωρείται, από τους περιβαλλοντολόγους, ως πιο οικολογική καθώς εκπέμπουν περίπου 60% λιγότερους ρύπους από το πετρέλαιο.
Αν είστε επιχείρηση εστιάσεως
Η διαδικασία για την ανακύκλωση είναι αρκετά απλή. Υπάρχουν εταιρείες, ενδεικτικά στο διαδίκτυο εντοπίσαμε τις εταιρείες EuroRecycling και REVIVE , σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες, όπου τοποθετούν ειδικά δοχεία σε καταστήματα εστιάσεως ή σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων πωλήσεως τροφίμων, ή σε Δήμους, ακόμη και στην πολυκατοικία σας. Εκεί μπορείτε να απορρίπτετε τα χρησιμοποιημένα ελαιόλαδά σας. Φυσικά, αν το επιτρέπουν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, μπορούν να τα χρησιμοποιούν ακόμη και μεμονωμένοι ιδιώτες. Αναζητήστε αυτά τα σημεία ρωτώντας τα τις ταβέρνες και εστιατόρια της γειτονιάς σας
Αν είστε ιδιώτης
Δυστυχώς ακόμη είμαστε πολύ πίσω. Διαδικασίες, ανάλογες με εκείνες των επαγγελματικών χώρων για την κατ’ οίκον συλλογή των χρησιμοποιημένων ελαίων δεν υπάρχουν ακόμη. Μόνο κατόπιν συμφωνίας των πολυκατοικιών με κάποια από τις εταιρείες ανακυκλώσεως, μπορεί να τοποθετηθούν ειδικά δοχεία συλλογής μαγειρεμένων ελαίων. Από σχετική έρευνά μας, επίσης στο διαδίκτυο, διαπιστώσαμε ότι αν συγκεντρώσετε τουλάχιστον 30 λίτρα χρησιμοποιημένων λαδιών, υπάρχουν εταιρείες που έρχονται να τα παραλάβουν από την πόρτα σας. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε την εταιρεία EuroRecycling
Μην απογοητεύεσθε όμως:
Αναζητείστε πληροφορίες μέσω διαδικτύου ή από τον Δήμο σας να σας ενημερώσουν για τα σημεία προσβάσιμα σε ιδιώτες όπου μπορείτε να απορρίπτετε τα έλαιά σας. Εμείς σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο σας αναφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, ότι παραμένουν ενεργά, τα σημεία όπου μπορείτε να παραδώσετε το λάδι σας για ανακύκλωση .
Μην ξεχνάτε αξίζει την προσπάθεια να διασώσουμε τον τόπο μας , το περιβάλλον όπου ζούμε και τον πλανήτη μας, για να παραδώσουμε σε αυτούς που ακολουθούν έναν κόσμο με μέλλον. Εμείς εδώ στην mellofarm το έχουμε υιοθετήσει ως στάση ζωής και προσπαθούμε γι’ αυτό καθημερινώς.
Υπέροχο και εμπεριστατωμένο το άρθρο σας!Με αγάπη για το καλό και ωραίο. Καλή συνέχεια!
Σας ευχαριστούμε για την επιδοκιμασία και χαιρόμαστε για την χρηστικότητα του άρθρου μας
Πολύ καλό το κείμενο, όμως θα ήθελα να υπήρχε και κάτι σχετικό από τους Δήμους μας,πχ σε ποιες πόλεις/νόμους κάνουνε συλλογή ή και έχουν ακόμα το ειδικό σύστημα καθαρισμού των υδάτων.
Να είστε καλά για τις πληροφορίες!!
Χρόνια πολλά και καλή πρωτομαγιά.Εχει μείνει πολυκαιρισμένο κρητικό ελαιολαδο αχρησιμοποίητο.Τι θα μπορούσα να το κάνω?