Καλοκαιρινές λαδοπαγίδες

Καλοκαιρινές λαδοπαγίδες

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Όπως κάθε χρονιά αλλά ειδικώς την φετινή, όπου εξ αιτίας της παγκόσμιας ελλείψεως ελαιολάδου, και πιό συγκεκριμένα λόγω της μειωμένης παραγωγής στις ελαιοπαραγωγούς χώρες της Ισπανίας και Ιταλίας, έχουν μειωθεί, αν όχι εξαφανισθεί τα αποθέματα ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Ακριβώς, αυτές είναι και οι ιδανικές συνθήκες, για όλους εσάς, που δεν έχετε προμηθευθεί ή εξασφαλίσει το λάδι της χρονιάς σας να γίνετε θύματα επιτηδείων και να σας πουλήσουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Γι’ αυτό το λόγο και εμείς συνεπείς στην σχέση εμπιστοσύνης που αργά αλλά σταθερά κτίζουμε μαζί σας, με το παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας επισημάνουμε τα σημεία που πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε ελαιόλαδο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες:

 

 Ξεχάστε το αγουρέλαιο
Το αγουρέλαιο όπως και σε παλαιώτερη ανάρτησή μας (στα μυστικά του αγουρέλαιου άωρον έλαιον) έχουμε διεξοδικά παρουσιάσει είναι το φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από άγουρο καρπό και οι πολύτιμες ιδιότητές του διατηρούνται το μέγιστο έξι (6) μήνες από την παραγωγή του. Επομένως, με δεδομένο ότι άγουρο καρπό μπορούμε να συλλέξουμε το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, και μόνο εφ’ όσον πρόκειται για την όψιμη ποικιλία της κορωνέικης ελιάς, είναι σχεδόν αδύνατον να ισχυρισθεί κάποιος ότι μας πωλεί αγουρέλαιο κατά τον μήνα Μάιο!! Όποιος επιμένει για τα αντίθετο καλό είναι να απομακρυνθείτε το συντομότερο
Φυσικά μετά το εξάμηνο δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όπως άλλωστε σας έχουμε μυήσει στους πρακτικούς τρόπους πώς να ξεχωρίζετε το καλό λάδι, εφ’ όσον φυσικά έχουν τηρηθεί οι ενδεδειγμένοι τρόποι και ιδανικές συνθήκες φυλάξεως ελαιολάδου. Απλώς δεν είναι πλέον αγουρέλαιο

Άλλο το διαυγές και άλλο το «κομμένο» χρώμα του
Το ελαιόλαδο όταν «ηρεμήσει» μέσα στις δεξαμενές που το αποθηκεύουμε και όσο περνάνε οι μήνες, διαυγάζεται, δηλ. καθαρίζει εντελώς το χρώμα του, γίνεται διάφανο. Το χρώμα του όμως, και εδώ είναι η σημαντική λεπτομέρεια, αποκτά μια εξαιρετική φωτεινότητα και συνεχίσει να παραμένει ζωηρό ενώ συνεχίζει να μας δίνει οπτικά την αίσθηση της λιπαρότητας και της πυκνότητάς του. Αυτή την αίσθηση μπορούμε να την αντιληφθούμε καλύτερα και δια της αφής, τρίβοντας απαλά λίγες σταγόνες με τα δάκτυλά μας. Στην παράπλευρη φωτογραφία βλέπετε
Αντιθέτως, αν το ελαιόλαδο δεν έχει συντηρηθεί ή αποθηκευθεί σωστά ή έχει εκτεθεί στον ήλιο ή σε χώρους που παρ’ ότι είναι σκοτεινοί, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αναπτύσσονται επί μακρόν μεγάλες θερμοκρασίες, τότε αναπόφευκτα το λάδι μας θα αλλοιωθεί και θα «κόψει». Δηλ. οι περισσότερες από τις πολύτιμες ουσίες του θα έχουν καταστραφεί. Σε τέτοιο κίνδυνο, δυστυχώς είναι περισσότερο εκτεθειμένο το ελαιόλαδο της ποικιλίας «Μανάκι» ή «κοθρέϊκη», και γενικώς το ελαιόλαδο από υπερώριμους καρπούς, το οποίο ενώ είναι, γλυκό, εύγευστο και αρωματικό εν τούτοις δεν αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Εν αντιθέσει το αγουρέλαιο και αυτό που παράγεται από την ποικιλία «κορωνέϊκη», είναι περισσότερο ανθεκτικό σε τέτοιες συνθήκες και για το λόγο αυτό σας συνιστούμε να το προτιμάτε.
Στις κατωτέρω φωτογραφίες το δείγμα αριστερά στην οθόνη σας είναι ένα κακοδιατηρημένο ελαιόλαδο, ενώ αυτό στην δεξιά πλευρά είναι διατηρημένο σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας σε σκιερό αποθηκευτικό περιβάλλον.

 

 

ELAIOLADO CHAMILIS POIOTHTOS1 ELAIOLADO YPSILHS POIOTHTOS

Τρόποι ελέγχου
Συνοψίζοντας, ο πρακτικός τρόπος για να ξεχωρίσουμε ένα «καμένο» λάδι είναι:
από την όψη του, έχει ένα πάρα πολύ άτονο ξεθωριασμένο χρώμα
από την υφή του, έχει χάσει την πυκνότητά του. Μάλιστα αν πάρουμε μία ποσότητα σε ένα ποτήρι του κρασιού και αρχίσουμε να την ρίχνουμε από ψηλά διαπιστώσουμε ότι κυλάει γρήγορα, σαν νερό. Δηλ. σας δίνει την αίσθηση χρωματισμένου νερού. Επίσης από την γεύση του, νοιώθουμε στην γλώσσα μας μια ταγκίλα σαν καμένο λάδι και ταυτοχρόνως έχει χάσει την πυκνότητά του. Δηλ. σας δίνει πάλι την αίσθηση του νερού
από την οσμή του, όχι μόνο δεν έχει κανένα άρωμα φρεσκάδας αλλά αντιθέτως αναδύεται μια απωθητική οσμή πολυκαιρισμένου λαδιού.
Στην συνέχεια θα προσπαθούμε να σας δώσουμε άλλο ένα οπτικό μέτρο συγκρίσεως αυτών των ελαιολάδων, παραθέτοντας στην αριστερή φωτογραφία, μια φιάλη εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδο mellelaion από την περίοδο της συγκομιδής του Δεκεμβρίου 2015, και στην δεξιά φωτογραφία το ελαιόλαδο της ίδιας σοδειάς (Δεκεμβρίου 2015) στην κατάσταση που βρίσκεται τον Ιούλιο του 2015, να διαπιστώσετε μόνοι σας πώς είναι ένα καλοδιατηρημένο ελαιόλαδο μέσα στο θερμό ελληνικό καλοκαίρι.

500ml agourelaio mellelaion

500ml φρέσκο αγουρέλαιο

Elaiolado Iouliou 2015

Elaiolado Iouliou 2015

 

Η συμβουλή μας
Πάντως η συμβουλή μας είναι να επιλέγετε επώνυμους παραγωγούς, οι οποίοι φυσικά θα έχουν κερδίσει επάξια την εμπιστοσύνη σας, την οποία σε κάθε περίπτωση κατά καιρούς πρέπει να επανεπιβεβαιώνετε. Σε συνεννόηση μαζί τους θα ζητάτε να σας εξασφαλίζουν και να αποθηκεύσουν για εσάς την αναγκαία ποσότητα ελαιολάδου για όλη σας την χρονιά την οποία θα σας προμηθεύουν λίγο-λίγο κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεσθε.
Εμείς αυτό πράττουμε με τους πελάτες-φίλους μας στην οικογένεια της mellofarm και έτσι απολαμβάνουν όλο τον χρόνο εγγυημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «mellelaion» και το αγουρέλαιο «άωρον έλαιον». Ρωτήστε τους!