χάλκινο καζάνι με ξύλα για παραδοσιακό τσίπουρο, kazani gia spitiko tsipouro, glykanisos

Στέμφυλα και αποστάγματα – Μέρος ΙΙΙ

Η πρώτη απόσταξη – η αρχή της ιεροτελεστίας

Η απόσταξη τσίπουρου όταν μιλάμε για καζάνι με ξύλα είναι πραγματικά ολόκληρη ιεροτελεστία. Στα επόμενα βίντεο έχουμε καταγράψει όλη την διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος σε ένα τέτοιο παραδοσιακό αποστακτήριο στα Τρίκαλα Θεσσαλίας όπου μας μιλάει ο ίδιος ο αποστάκτης-αμπελουργός, ο κ.Λεωνίδας Γιαννιός, όπως τον δίδαξε και ο πατέρας του, μερακλής και αυτός. Πρώτα πρέπει να γεμίσει το καζάνι, να μονωθεί με απλά καθημερινά υλικά (στάχτη και πίτουρα!!), να ρυθμιστεί η φωτιά και να αρχίσει ο βρασμός αυτό γίνεται μέχρι να τελειώσει η πρώτη απόσταξη όλων των στεμφύλων και μετά το απόσταγμα το ξανααποστάζουμε δεύτερη φορά. Το τσίπουρο και μάλιστα το τρικαλινό τσίπουρο είναι πάντα διπλής αποστάξεως. Μην σας κοροϊδέψει κανένας για το αντίθετο!

 

 

Τέλος πρώτης καζανιάς – ιαματικές εισπνοές

Στο επόμενο βίντεο μιλάει ο ίδιος ο αποσταγματοποιός με λεπτομέρεια για το ξεκαζάνωμα, την διαδικασία τoυ τέλους της  πρώτης και την αρχή της τελικής αποστάξεως. Πως ξαναρίχνουμςε το πρώτο απόσταγμα στο καζάνι για την διπλή απόσταξη  και για το πώς φτιάχνεται παραδοσιακό τσίπουρο σε καζάνι με ξύλα. Οι παλαιοί άνθρωποι όταν ξεκαζάνωναν την κάθε καζανιά με τα στέμφυλα, καθόντουσαν πάνω από τον ατμό και έπαιρναν βαθιές εισπνοές διότι «έτσι σου φεύγει το συνάχι  και δεν κρυώνεις τον χειμώνα», λέει ο κ.Λεωνίδας. Και συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι σήμερα.

 

 

Διπλή απόσταξη – τσίπουρο με γλυκάνισο

Στην συνέχεια ο αποσταγματοποιός περιγράφει την διπλή απόσταξη με γλυκάνισο. Ο γλυκάνισος είναι σπόρος από το ομώνυμο φυτό. Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες για το λόγο αυτό άλλωστε το δίνουν και στα βρέφη όταν υποφέρουν από κωλικούς ή τα δοντάκια τους, αναμεμειγμένο με τσάι και χαμόμηλο. Τον προσθέτουμε κατά την τελευταία απόσταξη διότι ο γλυκάνισος δίνει στο τσίπουρο άρωμα που μας θυμίζει το ούζο και  όταν το αναμείξουμε με λίγο νερό στο ποτήρι μας, παίρνει αυτό το γαλεκτερό άσπρο χρώμα. Βέβαια, παρ’ ότι αρωματικά μπορεί να έχουν ομοιότητες, εν τούτοις ουδεμία σχέση έχει το τσίπουρο με το ούζο. Απολύτως καμμία. Ο αποσταγματοποιός περιγράφει μυστικά για να πετύχει η διπλή απόσταξη σε καζάνι με ξύλα. Και να θυμόσαστε: Το παραδοσιακό τρικαλινό τσίπουρο είναι μόνο με διπλή απόσταξη και με γλυκάνισο

 

https://youtu.be/f8XAxnybxVw

 

Αν και το παρόν κείμενο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη του, έχετε την άδεια να αναδημοσιεύσετε-αναπαραγάγετε
ελευθέρως ολόκληρο ή μέρος του υπό την προϋπόθεση να επισυνάπτετε σε ευδιάκριτο σημείο ενεργό
link προς τον ιστότοπό μας https://www.mellofarm.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *