siskeuasia 1lt mellelaion

Για να ξεχωρίζετε το καλό λάδι

Για να ξεχωρίζετε το καλό λάδι!

Πολλοί από εσάς έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη κατάσταση να αγοράσετε λάδι πληρώνοντάς το για φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά τελικά διαπιστώσατε ότι  πήρατε «γουρούνι σε σακί»

Στη συνέχεια θα σας δώσουμε μερικές απλές οδηγίες-βήματα ώστε να είσαστε σε θέση να διακρίνετε την ποιότητα του λαδιού που αγοράζετε.

this trees produce mellelaion
τα ελαιόδενδρα της mellofarm

Βασική αρχή: «Το λάδι το καταλαβαίνουμε με τη μύτη και τη γλώσσα. Όχι με το λαιμό»

Έτσι έλεγαν οι παλιοί γεωργοί με την αλάνθαστη εμπειρία τους και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, δηλ. με απλά λόγια στο λάδι που θα επιλέξουμε, αναζητούμε την καλή οσμή και γεύση και όχι τόσο αν είναι καυτερό στο λαιμό μας.

1ο βήμα-Οσμή

Με ευλάβεια και αγάπη στο ευλογημένο προϊόν πλησιάζουμε τη μύτη μας, σχεδόν ακουμπάμε στο στόμιο του δοχείου με το λάδι και προσπαθούμε κυριολεκτικά, με μισόκλειστα ή κλειστά μάτια, να «ρουφήξουμε» με διαδοχικές δύο-τρείς εισπνοές, όλη τη μυρωδιά του. Αφήστε τη φαντασία σας να τρέξει και να σχηματίσει νοερές εικόνες. Αν το λάδι είναι φρέσκο, θα σας πλημμυρίσει με ζωντανά αρώματα ελιάς και φύσεως, σαν να βγήκε εκείνη τη στιγμή από το λιοτρίβι. Όσοι έχετε αυξημένη την αίσθηση της οσμής μπορεί τα αρώματα να σας θυμίσουν και φρούτα

Επισήμανση: Αν το άρωματα είναι ευχάριστο, η μύτη σας δεν θα χορταίνει να τα ρουφάει

Αντιθέτως

Αν σας έρχονται οσμές ενοχλητικές, που σας θυμίζουν μούχλα, χαλασμένο τυρί, πολυκαιρισμένο ή καμμένο λάδι ή χωματίλα τότε αρχίστε να είσαστε επιφυλακτικοί με το «λάδι» που πρόκειται να αγοράσετε διότι δεν είναι ούτε εξαιρετικά παρθένο ούτε φρέσκο. Για να σας βοηθήσουμε, θυμηθείτε πώς μυρίζει το λάδι από το καντηλάκι όταν τελειώνει ή πώς μυρίζει το λάδι που έχετε ξεχάσει για περισσότερο από ένα χρόνο σε κάποιο τενεκέ ή φιάλη. Οι δυσάρεστες οσμές αποτελούν σημαντικό μειονέκτημα του λαδιού και τα προϊόντα με τέτοιες οσμές πρέπει να αποφεύγονται.

Επισήμανση: Πρακτικά, αν οι οσμές είναι δυσάρεστες, η μύτη σας θα «μπουκώσει», θα αρχίσετε να δυσκολεύεστε στην δεύτερη εισπνοή  και θα σας «ζητάει» να απομακρυνθείτε από το λάδι

2ο Βήμα-Γεύση

Βάζετε, σε ένα μικρό ποτήρι το ελαιόλαδο. Η μέθοδος που δοκιμάζουμε το λάδι με το δάκτυλο δεν είναι ικανή για ασφαλή συμπεράσματα. Φροντίζουμε το λάδι να μην είναι παγωμένο κατά τη δοκιμή. Για το λόγο αυτό «αγκαλιάζουμε» το ποτήρι με τις παλάμες μας για 1-2 λεπτά ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του και να απελευθερωθούν περισσότερα στοιχεία του λαδιού.

Στη συνέχεια δοκιμάστε  με μικρές γουλιές και με τη γλώσσα σας γεμίστε όλη τη στοματική σας κοιλότητα. Αρχίστε να νοιώθετε τις γεύσεις πρώτα στη γλώσσα και μετά στον ουρανίσκο σας για 2 δευτερόλεπτα το πολύ, πριν  το καταπιείτε.

Στη γεύση σας πρέπει να κυριαρχεί η αίσθηση  του παχύρευστου με συνεχή εναλλαγή της γλυκόπικρης γεύσεως. Όταν το λάδι είναι αγουρέλαιο, δηλ. από πράσινο καρπό, κυριαρχεί η πικρή-πικάντικη-πιπεράτη γεύση και είναι χαρακτηριστικό της «κορωνέϊκης» ποικιλίας. Αντιθέτως κυριαρχεί περισσότερο η γλυκιά γεύση όταν ο καρπός είναι ώριμος και μαύρος και συνήθως είναι χαρακτηριστικό της ποικιλίας «Μανάκι».

Επισήμανση1η: Η πικρή-πικάντικη-πιπεράτη γεύση του αγουρέλαιου είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν θεωρείται ελάττωμα.  Αντιθέτως, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αγουρέλαια όχι μόνο είναι πιο ανθεκτικά αλλά περιέχουν περισσότερα πολύτιμα συστατικά καθώς και περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες ως γνωστών είναι αντικαρκινικές.

Επισήμανση 2η: Καθώς καταπίνετε το λάδι μπορεί να αισθανθείτε ένα ελαφρύ «κάψιμο» στο λαιμό μας. Αυτό δεν έχει καμμία σχέση με την ταγγίλα που θα σας αναφέρουμε πιο κάτω. Δεν πρέπει να σας ενοχλήσει καθόλου και ούτε να το λάβετε υπ’ όψιν σας διότι όλα τα φρέσκα ελαιόλαδα (περισσότερο ή λιγότερο) θα σας αφήσουν για λίγο αυτή την αίσθηση.

Αντιθέτως

 • Αν στη γεύση σας αισθάνεσθε δυσάρεστη «ταγγίλα» ή «τσούξιμο». Για ευκολία θυμηθείτε, τι γεύση έχει το λάδι που βγαίνει στο πιάτο από τηγανισμένες μπριζόλες αν τις φάτε την επομένη ημέρα, ή φέρτε στο νου σας, όταν φάτε κακής ποιότητος τυρόπιτα, μπουγάτσα κλπ.
 • Αν νοιώσετε στο στόμα σας δυνατή και αφόρητη πικρή γεύση, όπως όταν καταπίνετε ένα πικρό φάρμακο ή γκράπες (γρέϊπ-φρουτ) χωρίς ζάχαρη
 • Αν σας βγαίνει στη γλώσσα, στον ουρανίσκο ή στα χείλη αίσθηση από παλιόνερα, λυπαντικά, απορρυπαντικά

Τότε πρόκειται για ο,τιδήποτε άλλο εκτός από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και καλό είναι να το αποφύγετε.

3ο Βήμα-χρώμα

Ενώ το χρώμα δεν αποτελεί άμεσο κριτήριο της ποιότητος του ελαιολάδου εντούτοις από αυτό καταλαβαίνουμε αν το ελαιόλαδο είναι φρέσκιας σοδειάς.

Το χρώμα, είτε πρασινωπό είτε χρυσοκίτρινο, στα φρέσκα ελαιόλαδα είναι πολύ έντονο, ζωηρό και ζωντανό με μια ελαφρά διάθλαση όταν φωτίζεται, σαν μια απαλή θαμπάδα (όχι θολούρα).

Αντιθέτως, αν το λάδι έχει εκτεθεί σε μεγάλες θερμοκρασίες, ειδικά το καλοκαίρι, είτε έχει παλιώσει (δεν γίνεται όπως το παλιό κρασί), τότε «κόβει», δηλ. το χρώμα και η πυκνότητά του αδυνατίζουν. Το λάδι γίνεται τόσο διάφανο που βλέπεις μέσα από το μπουκάλι, σαν να σας δίνει την αίσθηση του χρωματισμένου νερού. Αναλυτική περιγραφή για να ξεχωρίζετε τα καμμένα και τα χαλασμένα λάδια θα βρείτε στο σχετικό μας άρθρο με τίτλο “καλοκαιρινές λαδοπαγίδες”

mellelaion in 5lt
mellelaion from mellofarm

Καλή επιτυχία στις επιλογές σας. Αν πάλι δεν είσαστε βέβαιοι για τα κριτήριά σας και θέλετε να έχετε ένα ασφαλές μέτρο συγκρίσεως γευθείτε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο mellelaion. Είναι ένα εγγυημένο προϊόν της ελληνικής γης από ανθρώπους με αγάπη, μεράκι και σεβασμό προς την παράδοση και την φύση!

Αν και το παρόν κείμενο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη του, έχετε την άδεια να αναδημοσιεύσετε-αναπαραγάγετε
ελευθέρως ολόκληρο ή μέρος του υπό την προϋπόθεση να επισυνάπτετε σε ευδιάκριτο σημείο ενεργό
link προς τον ιστότοπό μας https://www.mellofarm.gr/

8 thoughts on “Για να ξεχωρίζετε το καλό λάδι

  • Constantinos Mellos says:

   Γειά σας, μόνο καλό είναι το ότι έχει παγώσει. Τα ελαιόλαδα αρχίζουν και πήζουν σε θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμών Κελσίου. Αυτό αποδεικνύει ότι το προϊόν που έχετε είναι ανόθευτο και ότι το ελαιόλαδό σας είναι ένα “παχύ” ελαιόλαδο που διατηρεί αναλλοίωτες όλες τις μαργαρίνες του. Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ανέβει ή βάλετε το δοχείο κάπου ζεστά μέσα στο σπίτι το ελαιόλαδό σας θα επανέλθει χωρίς κανένα πρόβλημα στην υγρή κατάστασή του. Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

 1. Έλενα says:

  Καλημέρα. Εχθές έφτιαξα λουκουμάδες. Μέχρι να τελειώσω, όσο είχε απομείνει από το σκουροπράσινο ελαιόλαδο που είχα ρίξει στην κατσαρόλα είχε γίνει σχεδόν διάφανο (το σκεύος εσωτερικά είναι λευκό εμαγιέ και μπορούσα να δω τη διαφορά στο χρώμα). Μπορείτε να με βοηθήσετε να καταλάβω με τί μαγειρεύω; Αν είναι λάδι αληθινό ή κανένα σπορέλαιο με πράσινο χρώμα;

  • Constantinos Mellos says:

   Γειά σας,
   Όπως έχουμε πει στον πυθμένα του δοχείου κατακάθονται τα ξένα σώματα που έχουν αναμειχθεί με το ελαιόλαδο κατά την παραγωγή του. Αυτά ως βαρύτερα σε σχέση με το ελαφρύτερο ελαιόλαδο κατακάθονται και αυτό συμβαίνει όταν αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο φρέσκο κατευθείαν μετά την παραγωγή του. Συνήθως είναι είτε υγρασία είτε ακόμη και μικροσκοπικά στερά υπολείμματα καρπού και του κουκουτσιού της ελιάς κατά την άλεση που πέρασαν στο λάδι. Η μούργα, δηλ. αυτό το κατακάθι, έχει παχύρευστη υφή και, το λέει και η λέξη, είναι συνήθως σκουρόχρωμη ίσος και μαύρη, συνήθως αν το λάδι είναι αποθηκευμένο για πάνω από έτος μπορεί αυτό το χρώμα να είναι κατά τόπους σχεδόν μαύρο. Πάντως για την σωστή διατήρηση του ελαιολάδου σας καλό είναι περίπου 3 μήνες μετά την αποθήκευσή του να το μεταγγίζετε σε άλλο δοχείο ώστε να απομονώνεται το κατακάθι και να φτιάχνετε από αυτό εξαιρετικό σπιτικό σαπούνι ελαιολάδου.Ελπίζουμε να λύσαμε την απορία σας. Στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση

 2. Λιλα Παυλίδη says:

  καλημέρα σας ,ειλικρινά σας ευχαριστώ πάρα πολύ, είναι σημαντικες οι πληροφορίες που μου δώσατε,απλά ήθελα να διευκρινίσω κάτι ακόμα,ότι δεν είναι μουργα ,είναι σα να μην έχει μουργα το λάδι αυτό κι στην θέση της έχει κάτι σαν τα υπολείμματα οταν τηγανίζουμε μοιζει σαν διαλυμένο καρβουνο,είναι όπως κάνει το φυτυλι στο καντηλακι που αφήνει κάτι μαυρο,αν μπορείτε να μου απαντήσετε τι μπορεί να είναι γιατί δεν ξέρω αν μπορώ να το καταναλώσουμε, σαν οικογένεια μπορούμε να το φάμε,επίσης δεν παγώνει στο ψυγείο που έβαλα ένα ποτηράκι με τίποτα,μήπως ειναι ανθυγιεινο.

  • Constantinos Mellos says:

   Γειά σας,
   δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες ασφαλείς πληροφορίες. Για έγκυρη ενημέρωσή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα εργαστήριο αναλύσεων ελαιολάδου, ένα τέτοιο αξιόπιστό πιστοποιημένο εργαστήριο είναι το MULTILAB στο Περιστέρι (κοντά στην Κηφισού και Καβάλας και η τιμές είναι προσιτές). Πάντως το γεγονός ότι δεν παγώνει στο ψυγείο μας οδηγεί στο πρακτικό συμπέρασμα ότι πρόκειται περί ενός ελαιολάδου τουλάχιστον αδυνατισμένου από τα πολύτιμα στοιχεία του και πολυκαιρισμένου. Επίσης αν στη γεύση του είναι άγευστο ως απωθητικό ή στη μυρωδιά του αναδύει κακή οσμή, καλό είναι να το αποφύγετε την μαγειρική του χρήση και βάλτε το για το καντήλι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *